Veneilemään lähteminen on aina mielekästä puuhaa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että jokaiselle retkelle lähdetään oikein varustautuen ja kunnossa olevilla välineillä. Onnistuneen veneilyretken takaa usein hyvä suunnittelu ja oikeaoppinen valmistautuminen.

Huomioi sää
Vesille lähtiessä on syytä muistaa tutustua sääennusteeseen, koska äkkiä muuttuva keli voi pilata retken tai muuttaa vallitsevat olosuhteet jopa vaarallisiksi. Mikäli on yleisesti annettu myrskyvaroitus, on retkeä mahdollisuuksien mukaan parasta lykätä myöhemmäksi.

Tarkasta varusteet
Varusteiden tarkastaminen ja veneen kunnosta huolehtiminen kuuluvat jokaisen veneilijän rutiineihin. On välttämätöntä tarkastaa, että kaikki lain ja turvallisuuden kannalta vaaditut välineet ovat kunnossa ja mukana veneen varustuksessa. Näitä ovat mm. matkustajien pelastusliivit, sammutin ja tyhjennys- ja merkinantovälineet, airot tai mela ja ankkuri sekä köydet. Lisäksi on hyvä varata mukaan alueelle suunnatut kartat ja laskea, että polttoainetta on riittävästi mukana perillepääsyä varten. Kaiken varalta jokaisessa veneessä on hyvä olla mukana hieman varapolttoainetta, jolla lähimpään rantaan pääsee turvallisesti, mikäli keliolosuhteet tai muut syyt muuttavat arvioitua polttoaineenkulutusta.

Kuormaa oikein
Veneen kuormaaminen ja matkatavaroiden hyvä sijoittaminen ovat myös tärkeitä asioita, jotka vaikuttavat olennaisesti veneen kulkuun ja turvalliseen käyttöön. On hyvä kuormata vene siten, että sen painopiste pysyy alhaalla ja mahdollisimman keskellä runkoa, jotta kovassakaan aallokossa vene ei pääsisi kallistelemaan tarpeettomasti. Lisäksi veneen moottorin ja sähkölaitteiden kunto on hyvä tarkastaa ja tarvittaessa huoltaa ennen veneilemään lähtemistä.