Veneen potkuri on tärkeä ja olennainen osa veneen käytön kannalta. Kunnossa oleva potkuri pyörii värinättömästi ja takaa veneelle parhaan mahdollisen kulun ja taloudellisuuden. kolhuilla oleva tai vaurioitunut potkuri taas toimii epätaloudellisesti ja voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vaurioita myös perämoottoriin.

Potkuri on syytä tarkastaa huolellisesti jokainen kevät ja syksy veneen huollon yhteydessä, mutta sen kuntoa kannattaa tarkkailla myös läpi koko veneilykauden. Erityisesti potkuri ja kunto on syytä tarkastaa, mikäli vene tai sen moottori joutuu pohjakosketukseen tai niihin kohdistuu muita iskuja.

Huoltotoimenpiteet
Nykyaikaiset potkurit ovat erittäin kestäviä eivätkä ne syövy kovinkaan helposti vaikeissakaan olosuhteissa. Tästä huolimatta huoltojen yhteydessä on hyvä irrottaa potkuri ja voidella potkuriakseli laadukkaalla vedenkestävällä vaseliinilla. Potkurin lapojen pienet kulumat voi samalla viilata suoriksi itsekin, mutta parhaimman tasapainon säilyttämiseksi potkurikorjauksessa on hyvä kääntyä ammattilaisen puoleen. Suurissa vaurioissa uusi potkuri on välttämätön hankinta, mikäli lavan materiaalia uupuu paljon.

Potkurin uudelleenkiinnityksessä on hyvä noudattaa perämoottorivalmistajan ohjeita. Samalla on hyvä tarkastaa myös perämoottorin kulmavaihteen öljyt ja stefat sekä moottorin rungon ja korroosiota estävien sinkkianodien kunto.